Interventiile chirurgicale: sfaturi post-operatorii

Interventiile chirurgicale: sfaturi post-operatorii

Interventiile chirurgicale reprezinta unul dintre tratamentele prescrise de catre doctori, pe langa terapiile farmaceutice. Procedura implica administrarea unei anestezii locale sau generale dar si incizii, fiind o operatiune invaziva. Avand in vedere ca preventia complicatiilor face parte din telul post-operatoriu, avem cateva recomandari pe care ar fi bine sa le urmati in urma interventiilor chirurgicale.

Prevenirea infectiilor
Infectia este una dintre cele mai comune complicatii in urma interventiilor chirurgicale, din moment ce acestea implica incizii in piele si manipularea organelor interne. Asa ca, este vital sa luati cateva masuri de preventie impotriva infectiilor.

Spalarea mainilor ramane una dintre cele mai eficiente masuri de preventie a infectiilor. Facem asta inainte si dupa contactul cu diferite suprafete, precum si inainte de a manca si dupa ce mergem la toaleta. Persoana nu ar trebui sa atinga zona de incizie sau de operatie pentru a preveni introducerea microorganismelor care cauzeaza infectia.

De obicei, pacientii sau apropiatii acestora sunt instruiti de catre medici asupra tehnicii de imbracare si aplicare dar li s-ar putea spune ca in cazul lor, este nevoie ca asistenta medicala sa ii imbrace in cadrul spitalului sau al clinicii.

Conform Very Well, aspectul zonei in care s-a efectuat interventia ar trebui sa fie verificat de semne ale infectiilor precum iritatii sau decolorare, umflaturi, prezenta puroiului si un miros neplacut. Doctorul ar trebui informat daca se descopera oricare dintre simptomele mentionate.

Prevenirea pierderii de sange

Datorita inciziilor din timpul si in urma operatiilor, pierderea de sange este o alta complicatie post-operatorie. Conform co-directorului de la Centrului International de Ordin Comun pentru Siguranta Pacientilor, Peter B. Angood, precum este citat de catre WebMD, doctorul va cerceta pentru semne de sangerare in urma interventiei cu scopul de a evalua stadiul hemoragiei si a cantitatii de sange pierdut.

Asistentii medicali vor tine sub control cantitatile de lichide oferite si frecventa urinarii pentru a putea determina echilibrul de fluide din corpul pacientului.

In camera de recuperare, pacientului ii sunt administrate fluide prin vene. Odata ce respectiva persoana si-a recapatat constiinta, este sfatuita sa informeze cadrul medical responsabil imediat ce observa sangerari.

Aveti grija la nutritie

O nutritie adecvata ajuta la recuperarea tesuturilor in urma operatiei. Alegerile alimentare care contin proteine, vitamina C si zinc sunt cele mai indicate, din moment ce acestea faciliteaza repararea tesuturilor. Printre acestea se numara puiul, pestele, oua, lapte si nuci; totusi, ele ar trebui consumate doar cu aprobarea cadrului medical.

De obicei, pacientul nu mananca nimic pentru cateva ore dupa interventia chirurgicala (daca s-a aflat sub anestezie generala) si apoi poate incepe cu o dieta pe baza de lichide, dupa care sa revina la planul alimentar obisnuit. Conform Live Well, bauturile energizante si alimentele dulci ar trebui evitate deoarece retin sodiul si apa iar zaharul rafinat contribuie la starea de extenuare.

Incercati sa va miscati

Miscarea timpurie sau mersul sunt o alta metoda de promovare a recuperarii post-operatorii. Conform UW Health, mersul ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si oxigenarea intregului corp. Prin urmare, ajuta si la promovarea functiilor respiratorii normale, a tonusului muscular dar si a functiilor tractului urinar si gastrointestinal.

De obicei, persoana este sfatuita sa isi miste picioarele pe langa pat pentru a preveni starile de ameteala, inainte de a se misca de la pat catre un scaun sau un scaun cu rotile.

Respiratii adanc si exercitii de tuse

Pacientul ar putea indeplini si cateva exercitii de respiratii adanci pentru relaxare si exercitii de tuse pentru eliminarea secretiilor sau pentru prevenirea complicatiilor, precum pneumonie. Cu toate acestea, ar trebui sa aveti grija la modul de efectuare al exercitiilor; altfel, ar putea urma dehiscenta si eviscerarea.

Dehiscenta se manifesta prin deschiderea inciziei chirurgicale in timp ce eviscerarea apare atunci cand organele interne, precum intestinele, sunt scoase din cavitatea abdominala.

Astfel, persoana trebuie sa anunte asistentele si medicul pentru a-i putea fi aplicat un bandaj inmuiat in solutie salina si sa urmeze procedura de reinchidere a operatiei. Prin urmare, respiratiile adanci si exercitiile de tuse ar trebui indeplinite intr-un mediu sigur.

Interventiile chirurgicale reprezinta un tratament ce face parte din programul de recuperare medicala in urma unor tulburari. Este vital sa prevenim complicatiile si sa promovam recuperarea. Consultul cu un medic este obligatoriu daca semnele si simptomele unei complicatii post-operatorii va afecteaza vietile.