Cum creezi senzatia de spatiu intr-un living mic?

Cum creezi senzatia de spatiu intr-un living mic?

Modul nostru de viata s-a schimbat mult in ultimii ani, iar aceasta schimbare a afectat casele noastre. In zilele noastre, casele tind sa devina din ce in ce mai mici.

Desi la inceput acest lucru poate parea o mare problema atunci cand vine vorba de decorarea lor, nimic nu ar putea fi mai departe de adevar. Una dintre cele mai reprezentative incaperi din casa este livingul.

Mai ales in marile orase, acest spatiu a pierdut metri, dar, in mod paradoxal, si datorita crizei, a capatat si viata. In general, tot mai multi oameni se bucura de timpul liber petrecut acasa. Fara indoiala, camera de zi este in prezent spatiul social prin excelenta.

In cazul camerei de zi, este suficient sa urmezi cateva trucuri simple pentru a face livingul sa para mult mai mare si care schimba radical modul in care acest spatiu este vazut si perceput.

Alege mobilier in culori deschise

Atunci cand cauti mobila pentru un living de mici dimensiuni, nu doar piesele conteaza. Tine cont si de forma si materialul mobilei pe care o alegi, astfel incat aceasta sa te ajute sa obtii mai multa flexibilitate.

Daca vrei sa incorporezi mobila din lemn, tine cont ca lemnul de culoare inchisa adauga mai multa greutate spatiului decat o face o mobila de culoare alba. Atunci cand peretii sunt de culoare deschisa, mobila alba sau crem contribuie la marirea vizuala a spatiului.

Mesele excelente pentru un living mic sunt cele din sticla, pentru ca au un impact vizual mai redus si lasa privirea sa mearga mai departe.

Inlocuieste canapeaua cu un coltar

Intr-o incapere mica, un coltar poate fi mai potrivit decat o canapea lunga si dreapta, pentru ca foloseste mai eficient spatiul. Cauta mobila cu functii de rabatare si/sau depozitare, precum o canapea extensibila, o masuta pliabila sau un taburet cu loc pentru a depozita diferite obiecte.

Vopseste peretii intr-o nuanta de alb

O culoare deschisa face ca o camera sa para mai aerisita si mai spatioasa, asa ca cel mai simplu este sa aplici o vopsea alba pe peretii livingului mic. Sa stii ca exista mai multe nuante de alb, unele cu subtonuri reci si altele cu subtonuri calde, iar acest lucru conteaza atunci cand adaugi si alte culori in incapere.

Daca alegi, de exemplu, un alb zapada cu un discret subton albastru, adica rece, pentru pereti, atunci si celelalte elemente din decor ar trebui sa aiba nuante reci (albastru, verde, violet), ca sa obtii o atmosfera cat mai armonioasa.

Lasa lumina naturala sa intre nestingherita

O camera luminoasa pare mai mare decat una intunecata, asa ca perdelele transparente sunt esentiale intr-un living mic. Lasa cat mai multa lumina naturala sa intre in incapere – va fi reflectata de peretii albi, iar camera ta de zi va arata mult mai aerisita.

Foloseste oglinzi

Stii deja ca oglinzile maresc vizual spatiul, dar stii si unde sa le asezi pentru un rezultat cat mai bun? Pe peretele din fata ferestrei sau in fata unei surse de lumina. Oglinda reflecta lumina in incapere si, daca alegi una cu dimensiuni mari, poti da impresia ca este o deschidere sau o usa catre o incapere adiacenta.

Monteaza etajere deschise in locul bibliotecii cu sertare

Stim ca, daca locuiesti intr-o garsoniera, spatiul de depozitare este foarte important. Probabil ca de aceea ai optat pentru corpuri de biblioteca cu sertare in living.

Problema esta ca, vizual, acestea micsoreaza spatiul. Solutia este sa montezi etajere deschise pe perete pana aproape de tavan. Depoziteaza pe rafturile de sus lucrurile pe care le folosesti mai rar, ca sa nu regreti aceasta decizie.

Incorporeaza piese cu personalitate in decor

Creeaza puncte de interes care sa atraga privirea si sa-i faca pe oameni sa uite cat de mic este spatiul. Acest lucru poate fi realizat prin vopsirea unui perete intr-o culoare mai atragatoare, cu tablouri sau fotografii mari sau cu multe tablouri cu contraste cromatice interesante aranjate intr-un mod artistic.

Desi poate parea contrariul, un covor mare si cu un model original poate da impresia ca incaperea este mai mare, atat timp cat suprafata sa se extinde dincolo de partea de jos a mobilierului.

Pe scurt, culorile deschise, spatiile libere, lumina, mobilierul pe masura si jocul cu inaltimea si iluminarea te pot ajuta sa obtii o senzatie de spatiu in micul tau living.