Ce-i face pe introvertiti asa de atragatori

Ce-i face pe introvertiti asa de atragatori

Personal, tind sa ma plasez undeva in interiorul spectrului interiorizarii – exteriorizarii. Cu toate acestea, intotdeauna am fost totalmente si fara scapare atrasa de introvertiti.

Plecand de la casatoriile din curtea scolii si pana la intalnirile la un film din adolescenta, intotdeauna m-am simtit atrasa de baietii tacuti, sentimentali. Desi nu toti barbatii cu care am iesit la intalniri se incadrau in acest tipar, preferinta generala nu s-a disipat odata cu trecerea timpului.

De fapt, am ajuns sa ma casatoresc cu unul dintre cei mai introvertiti barbati din cei pe care ii cunosc.

Cu ajutorul experientei personale si cercetarilor stiintifice, am compus aceasta lista de motive pentru care introvertitii sunt atat de irezistibili:

Pentru ei este natural sa asculte

Toata lumea are nevoie ca gandurile, sentimentele si opiniile sa le fie auzite si validate. Din acest motiv, este universal valabil faptul ca bunii ascultatori sunt persoane atractive. Majoritatea persoanelor, inclusiv eu, au tendinta de a vorbi mai mult.

Multi dintre noi trebuie sa lucreze asupra unor aspecte, precum abilitatea de ascultare, si sa se straduiasca sa nu mai vorbeasca atat de mult despre nimic. Acest lucru nu se intampla in cazul introvertitilor. O astfel de persoana nu se va angaja la palavrageli cu voi dar vor internaliza orice informatie.

Daca li se cere, ar putea chiar sa va ofere opinia personala. In mod ironic, impotrivirea lor pentru a fi in centrul discutiei ii ajuta sa isi dezvolte una dintre cele mai rare si pretuite capacitati sociale din cate exista.

Sunt incitanti si misteriosi

Datorita faptului ca nu au o nevoie puternica de interactiune si aprobare sociala, introvertitii prezinta sanse mai mici de a va controla. Totodata, exista sanse scazute ca ei sa imparta unele aspecte personale de care nu sunt pregatiti sa le descoperiti.

Nu este niciun secret faptul ca a te lasa cu greu convins este o metoda sigura de a deveni si mai irezistibil – dar introvertitii nu joaca acest joc. Majoritatea acestora sunt extrem de constienti de sine, nu le este frica sa isi puna in dificultate partenerul si sa ii faca sa lupte pentru iubirea lor.

Pentru un extrovertit nerabdator, toate aceste aspecte ii pot innebuni – dar sunt niste metode perfecte pentru a alimenta dorinta.

Sunt empatici

In cadrul Studiului Sucului de Lamaie, s-a dovedit ca introveritii sunt mult mai sensibili decat extrovertitii. Atunci cand s-a pus un strop de suc de lamaie pe limbile ambelor categorii de subiecti, s-a aratat faptul ca introvertitii saliveaza mai mult decat cei extrovertiti.

Sistemul responsabil pentru acest efect se numeste Sistemul de Activare Reticulara (RAS). Este important pentru ca respectivul sistem reactioneaza la diferiti stimulenti sociali, adica introvertitii sunt mult mai susceptibili la sentimentele persoanelor din jur.

Aceasta sensibilitate, in combinatie cu aptitudinile lor de ascultare si observare, duc la formarea unei persoane extrem de empatice.

Nu cauta multumiri

Introvertitii se simt mult mai confortabil intarziind gratificarea decat extrovertitii. Prin urmare, sunt mult mai predispusi de a va face sa asteptati dupa atentia si afectiunea lor, lucru care inseamna ca sunt maestri in arta de a se face greu de convins – si asta fara a depune vreun efort.

Un alt beneficiu mai putin incitant dar mult mai important al acestei trasaturi se desavarseste in momentul in care locuiti impreuna. Un partener care nu se grabeste sa primeasca laude are sanse mai mari de a deveni un tata si sot mai bun si sa participe mai mult decat cei care nu pot astepta.

Fac alegeri intelepte

Precum stiu toti cei care iubesc introvertitii, majortatea dintre ei isi vor aloca destul timp pentru luarea deciziilor. Acest lucru se intampla datorita capacitatilor lor de ascultare si observare, deoarece au mai multe informatii pe care trebuie sa le proceseze.

Cu toate acestea, modul in care creierele lor sunt structurate joaca un rol destul de important. Un studiu din 2012, efectuat de catre Randy Buckner la Unviersitatea Harvard a descoperit ca introvertitii au sanse mai bune ca materia cenusie din cortexul pre-frontal sa fie in cantitati mai mari si sa fie mai vascoasa decat in cazul extrovertitilor.

Aceasta regiune a creierului este responsabila cu gandirea abstracta si luarea deciziilor. Asta nu inseamna ca introvertitii reflecta foarte mult asupra deciziilor importante pentru ca le lipseste increderea si puterea de decizie. In schimb, se gandesc mai intens si evalueaza mult mai mult alegerile disponibile inainte de a face un angajament.

Din acest motiv, comparativ cu extrovertitii, introvertitii au tendinta de a fi mai fermi pe pozitie in ceea ce priveste deciziile ce trebuie luate.

Sunt extrem de loiali

Situatiile sociale necesita mai multa energie din partea unui introvertit decat in cazul extrovertitilor. Totodata, sunt mai predispusi de a petrece mai putin timp cu alte persoane, din moment ce pun pret asupra solitudinii personale.

Prin urmare, multi introvertiti, precum sotul meu, aleg sa salveze acel timp limitat si energie pentru cei pe care ii iubesc cu adevarat. Majoritatea acestora nu vor depune nici cel mai mic efort necesar pentru a mentine o retea extinsa de prieteni. In schimb, vor alege cateva persoane cu care simt o legatura puternica si isi vor investi sentimentele in respectivele relatii.

Sunt extrem de norocoasa ca unul dintre aceste persoane este sotul meu si daca se intampla sa aveti un partener introvertit, aflati ca si voi sunteti destul de norocosi.