Avantajele si dezavantajele coroanelor dentare: ce trebuie sa stii despre acestea

Avantajele si dezavantajele coroanelor dentare: ce trebuie sa stii despre acestea

Zambetul tau este o carte de vizita. Cariile, tartrul, decolorarile dintilor sau pozitia dezaliniata a acestora te pot limita, insa, din a zambi.

Coroanele dentare iti ofera sansa de a-ti transforma zambetul intr-unul frumos si sanatos si reprezinta una dintre optiunile de tratament pe care medicii stomatologi le recomanda adesea, tocmai pentru ca iti ofera avantatul de a-ti pastra dintii naturali. 

Coroanele dentare au mai multe beneficii, dar trebuie sa stii totul si despre eventualele dezavantaje ale acestora, pentru a putea decide daca aceasta procedura de restaurare este potrivita pentru nevoile tale.

Ce sunt coroanele dentare?

O coroana dentara este un dispozitiv protetic fix, care poate acoperi fisurile dentare, cariile, decolorarile smaltului, dar care are abilitatea, totodata, de a estompa, estetic, dintii usor strambi.

Sunt confectionate, de cele mai multe ori, din materiale dure si rezistente precum portelanul sau ceramica si pot fi ajustate atat ca forma cat si ca nuanta, pentru a se potrivi cu dantura ta naturala. Coroanele dentare pot fi realizate si din alte materiale, asa cum sunt rasinile, otelul inoxidabil sau aurul.

Coroanele dentare se mai folosesc pentru restaurarea implanturilor dentare, o alta procedura adesea recomandata pentru inlocuirea dintilor care lipsesc. In cazul in care ai mai mult de un dinte lipsa, este posibil ca dentistul sa iti recomande o punte dentara, pentru a umple golul.

Avantajele coroanelor dentare

Coroanele dentare pot fi folosite pentru a-ti imbunatati sanatatea orala, dar si pentru a corecta numeroase defecte de ordin estetic de la nivelul danturii. Aceste restaurari pot sa:
• Mentina la un loc dintii fisurati sau deteriorati;
• Umple golurile de dimensiuni mici;
• Restaureze dintii crapati sau fracturati;
• Restaureze implanturile dentare;
• Imbunatateasca aspectul dintilor (mici decolorari sau probleme minore de aliniere);
• Ajusteze forma dintilor;
• Protejeze dantura dupa un tratament de canal.

Alt avantaj al coroanelor dentare este durabilitatea si rezistenta acestora, care le asigura longevitatea. In majoritatea cazurilor, durata de viata a coroanelor dentare variaza intre 5 si 15 ani.

Ce presupune procedura de montare a unei coroane dentare?

Aceasta procedura impune, de regula, doua programari la cabinetului stomatologic. Prima vizita va asigura consultul, respectiv investigatii precum radiografiile dentare. In acest fel, medicul dentist va putea observa starea dintilor tai, dar si a maxilarelor, va putea identifica o eventuala infectie si isi va putea da seama daca ai nevoie si de alte proceduri preliminare, cum ar fi tratamentul de canal.

Ulterior, medicul stomatolog va reduce dimensiunea dintilor deteriorati. Odata ce a facut asta, isi va putea face o impresie pentru a lua un mulaj foarte precis al cavitatii tale orale. Ulterior, tehnicianul dentar al cabinetului va crea o coroana dentara din portelan sau ceramica, in functie de dimensiunile, forma si culoarea dintilor tai naturali.

De cele mai multe ori, pacientii pot purta o coroana dentara temporara sau o punte dentara, in perioada asteptarii lucrarii finale. Cand coroana dentara este gata, aceasta poate fi plasata peste dintele afectat si cimentata pentru a fi stabilizata in acest loc.

Care sunt dezavantajele coroanelor dentare?

Ca in cazul tuturor procedurilor medicale, exista si dezavantaje ale coroanelor dentare. In primul rand, medicul va trebui sa iti slefuiasca dintele afectat si sa ii modifice forma. In timp ce materialele din care se fac coroane dentare sunt puternice si durabile, tot se pot fisura in timp.

Micile fisuri pot fi uneori reparate, dar, daca acestea sunt mai ample, restaurarea nu va fi posibila si se impune inlocuirea coroanelor dentare. Daca materialul folosit pentru cimentarea coroanei nu rezista, riscul infectiilor bacteriene poate fi crescut in cazul coroanelor dentare.

De asemenea, coroanele care nu se potrivesc perfect in cavitatea orala se pot slabi sau pot chiar sa cada. Un alt dezavantaj este faptul ca unii pacienti pot experimenta sensibilitate termica ulterior montajului coroanelor dentare, insa acest neajuns poate fi rezolvat cu usurinta, prin utilizarea unei paste de dinti special concepute pentru dinti sensibili.

Acum, ca stii ce sunt coroanele dentare, ce probleme iti pot rezolva si ce beneficii si dezavantaje au, poti lua o decizie informata in ceea ce priveste urmatorul tau tratament dentar.

E important sa soliciti si recomandarea medicului stomatolog, pentru a te asigura ca stii ce este mai bine pentru tine.
Foto: Freepik