Aplica principiile Montessori pentru a decora camera copilului

Aplica principiile Montessori pentru a decora camera copilului

Cu siguranta iti doresti tot ceea ce este mai bun pentru copilul tau si vei face orice pentru a-i satisface atat nevoile cat si dorintele. Dar cum procedezi cand vine vorba de amenajarea camerei celui mic?


Cel mai probabil te vei lasa condus de instinct si vei achizitiona o sumedenie de accesorii si obiecte de mobilier care iti ofera senzatia de confort, insa nu tot ceea ce tu consideri a fi comod este si corespunzator pentru copii.

Inainte de a decora camera copilului este necesar sa te informezi pentru a nu da gres si a face o investitie pe care utlerior o vei regreta.

De pilda ai auzit de principiile Montessori si amenajarea camerei conform lor? Aceasta filosofie are drept scop dezvoltarea capacitatilor copilului intr-un mediu cat mai adecvat.

Chiar daca metoda a fost dezvoltata acum mai bine de 100 de ani, ea este diferita fata de abordarea traditionala a educatiei. Obiectivele acesteia sunt dezvoltarea sinelui ca individualitate, dezvoltarea fiintei sociale si consolidarea personalitatii mature.

Pe scurt, filosofia Montessori te incurajeaza sa permiti copilului sa gandeasca si sa actioneze independent.

Astfel, in concordanta cu ideile educatiei Montessori, au fost create anumite reguli de amenajare a camerei copilului, care se bazeaza pe functionalitate si minimalism.

Metoda Montessori cauta sa le puna la dispozitie celor mici medii ideal amenajate, care le ofera libertatea sa actioneze in concordanta cu ceea ce simt si gandesc.

Daca te-am facut curioasa, iata mai jos cateva sugestii care te vor ajuta sa decorezi camera copilului dupa principiile Montessori!

Alege un pat care este la nivelul podelei

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa inlocuiesti patutul clasic cu un pat la nivelul podelei. Conform principiilor Montessori, un pat inalt este unul dintre cele mai mari obstacole in drumul spre independenta.

Daca micutul nu are acces la pat atunci cand doreste (pentru ca nu se poate urca in el), parintele va fi cel care ii va face programul de culcare. Un pat la nivelul podelei ii va permite insa copilului sa se urce in pat si sa coboare din el cand vrea.

Pastreaza decorul simplu

Cand vine vorba de dormitorul copilului tau, mai bine uiti de culorile stridente si alegi unele neutre, care transmit o stare de bine. Opteaza pentru mobilier simplu si usor accesibil, in detrimentul unuia greu de manevrat si prea ornamentat.

In felul acesta, micutul se va descurca singur si va interactiona usor cu mediul sau. Iar pentru ca simplu nu trebuie sa insemne si plictisitor, fa decorul cat mai captivant cu ajutorul unor covorase cu modele pentru copii.

Lasa-l pe micut sa se joace liber

Copilul trebuie sa aiba acces facil la jucariile interesante si educationale, dar ai grija sa nu il coplesesti. Conform principiilor Montessori, regula „cu cat mai multe, cu atat mai bine” nu este valabila.

Daca ii oferi celui mic prea multe jucarii, risti ca acesta sa nu se mai joace cu nimic, pentru ca ii va fi mult mai greu sa aleaga intre ele. Mai bine aranjezi cateva jucarii in mai multe locuri din incapere, in asa fel incat sa le poata vedea si sa ajunga cu usurinta la ele.

Asigura-te ca aduci prin rotatie o selectie noua de jucarii, pentru a capta atentia copilului. De asemenea, ideal este sa optezi pentru jucariile realizate din materiale naturale, precum lemnul. Tine minte ca jucariile foarte elaborate, cu lumini si sunete, limiteaza creativitatea.

Alege mobila pe masura micutului

Filosofia Montessori indeamna parintii sa isi lase copiii sa exploreze fiecare coltisor al casei inclusiv dulapurile si sertarele pieselor de mobilier. De aceea este de preferat sa alegi piese de mobilier potrivite inaltimii celui mic astfel incat dorinta lui de a invata si interactiona cu fiecare coltisor al camerei sa nu fie ingradita.

Aceasta metoda iti ofera posibilitatea sa creezi un decor simplu, interactiv si relaxant, astfel incat copilul tau sa poata explora in voie.